Oppbygging

Hoftebelte: Bredt eller smalt, polstret eller upolstret?

Hoftebelter kommer i forskjellige bredder, høyder og tykkelser/grad av polstringer, samt former. Beltet har som funksjon å ta imot et fall og fordele kreftene gjevnt utover kroppen, samt være behagelig å ha på og eventuelt henge i. Noen kommer i lette og stive materialer, mens andre kommer i myke og polstrede. Skal man henge mye i selen, som f.eks ved storveggsklatring, er det bra å ha den polstret og med bredt belte for å få fordelt vekten på en mest mulig behagelig måte. Skal man bevege seg mye, uten å henge noe særlig i selen, f.eks ved brevandring eller skikjøring, er det bedre med en tynnere og lettere sele, gjerne med litt slankere belte som gir bedre beveglighet. Hoftebelter kommer enten med én eller to spenner. En spenne er vanligst og gir lettest sele, mens to gir bedre sentrering av sentralløkke og utstyrsløkker, uavhengig av klesmengde. 

 

Lårløkker – Justerbare, faste, avtagbare?

Lårløkkenes form og oppbygging følger ofte stilen til hoftebeltet, men kommer som fast størrelse eller justerbare. På faste lårløkker er det ofte en strikk som får løkken til å sitte tett på, men utover dette er det ingen mulighet til å justere løkken. Justerbare lårløkker er lettere å ta på, kan tilpasses flere brukere, samt klesmengder. Kommer da med spenner, som i noen tilfeller kan åpnes helt og frakobles, noe som er praktisk hvis man ønsker å ta på selen uten å tre beina igjennom lårløkken, f.eks med ski eller stegjern på.

 

Utstyrsløkker – Hvor mange trenger jeg egentlig?

Utstyrsløkker brukes til oppbevaring av utstyr. Hvor mye utstyr du trenger å ta med deg opp, avhenger av type klatring. De aller fleste greier seg med fire utstyrsløkker. Unntaket er hvis du skal på storveggsklatring, hvor du må ha med deg myye utstyr, da har de ofte fem til seks løkker. Heiseløkke er en egen løkke, bak på selen, hvor man binder inn heisetauet.

 

Typer seler

Sports, innendørs og tradsele

Til klatring inne og ute, med lite til middels mengde utstyr, kommer ofte med 4 utstyrsløkker. Disse selen kommmer i nedstrippede og lette versjoner uten justerbare lårløkker for å spare vekt og øke bevegligheten, som passer den erfarne klatreren. Polstrede seler med flere justeringsmuligheter egner seg for både nybegynner og erfarne klatrere. 

 

Storveggsklatring

Storveggsklatring over flere taulengder krever ofte mer utstyr og mer henging i selen, ved f.eks hengende standplass. Disse selene derfor bedre polstret for komfort, samt med bedre støtte i ryggen. De har flere utstyrsløkker, samt løkke for heisetau. 

 

Is og alpinklatresele

Slankere seler med mindre polstring, siden polstring har lettere for å trekke til seg fukt og man sjeldent henger aktivt i selen. Kan ha justerbare lårløkker for å kunne brukes med varierende mengde ytterklær. Lårløkkene er lite polstret for å unngå gnisning mellom lårene, siden man går mye i selen under anmarsj og retur. 

 

Ski/topptur/bre

Disse selene kommer med avtagbare lårløkker for å lettere kunne ta av og på, uten å måtte ta av støvler og ski. De har få utstyrsløkker og er utstyrsløkkene er ofte festet i underkanten på hoftebeltet for å ikke komme i veien for sekken. Selene er tynne og upolstrede for å kunne ha på under sekken, og for å øke bevegelseskomforten. Disse selene er lette og kompakte, for å pakke lite i sekken. 

 

Gruppe/Kurs

Disse selene er laget for å kunne passe absolutt de fleste, derfor store justeringsmuligheter. De har ofte forskjellige farger på lårløkkene som gjør det enklere å ta på selen for uerfarne brukere. Laget for å tåle mye bruk og slitasje, så alt er laget i ekstra slitesterkt materiale. Brede belter i både hofte og lårløkker.