Valg av nedfiringsbrems

Hvis du skal stoppe og gjøre en oppgave på vei ned anbefaler vi en taubrems som låser automatisk på tauet. Alle industrielle nedfiringsbremser har denne funksjonen siden det ikke er nedfiringen som står i fokus, men et stykke arbeid som skal gjøres. Disse har en spak du må dra i for å frigjøre tauet og fire deg ned, det er allikevel viktig å holder i bremse-enden på tauet under nedfiring.

Det er i prinsipp to industrielle nedfiringsbremser fra C.A.M.P. - Giant og Druid. Druid kommer i to utgaver, Druid og Druid Pro. I tillegg til disse har vi BEAL sin Air Stop som fungerer like godt som den alltid har gjort.

Giant er den den mest allsidige nedfiringsbremsen for industriell bruk. Den kan åpnes uten av man må ta ut karabineren, den har anti-panikkfunksjon og du kan sette spaken i lås. Den er også veldig god å fire seg ned på, og den tåler svært godt å lastes med høyere laster.

Druid og Druid Pro er mindre nedfiringsbremser, og er å foretrekke dersom størrelse og vekt spiller inn. Den største forskjellen på mellom Druid og Giant er at Druid må kobles fri fra karabineren for å kobles fri fra tauet. Dette spiller ingen rolle dersom du vet at du kun skal opp og ned samme tau. Dersom du skal bytte tau underveis, eller koble deg til andre systemer og fri fra det du henger i, anbefaler vi Giant.

Druid gir en smidig nedfiring og gir deg god kontroll på nedfiringen. Du kan ha høy last på den uten at du mister kontroll eller at nedfiringen blir ujevn.

Druid har anti-panikkfunksjon, mens Druid Pro har ikke. Anti-panikkfunksjonen gjør at bremsen går i lås dersom du trekker fort og hardt i nedfiringsspaken. Dette kan redde deg hvis og når du trekker for fort i spaken og mister kontroll. 

Beal Air Stop er en noe enklere modell som kun er godkjent i henhold til NS EN 12841/C.  Denne er dermed kun en nedfiringsbrems, og er ikke godkjent for redning slik Druid og Giant er. Du kan allikevel laste den opp til 200kg dersom tauet er fra 10-12mm tykt. Tauet kan også trees uten at bremsen må fjernes fra karabineren.

Hvor mye vekt skal du ha med deg ned?

Sjekk at bremsen din er godkjent for den totale lasten og at det passer med tauet du bruker. Diameteren på tauet er en avgjørende faktor for friksjonen i bremsen.  Nedfiringsbremser er som regel godkjent for redning og laster opptil 200-250 kg. Sjekk brukerveiledningen. 

Skal du redde noen anbefaler vi C.A.M.P. Giant, den gir deg veldig god kontroll under nedfiring med høy last.

Skal du gjøre krumspring og kreativ rigging?

En del krumspring vil inngå i det vi kaller jobb-situasjoner, og det krever en industriell brems med alt den er testet og godkjent for. Industrielle nedfiringsbremser sklir på tauet ved laster på ca 400-600 kg, noe som gjør at de fungerer som overlastvern. En løpestreng vil for eksempel kunne gi svært høy belastning på forankringene bør være rigget med en nedfiringsbrems som et overlastvern.

Standarder

Under følger en kort forklaring av de ulike standardene som nedfiringsbremsene kan være godkjent etter. Sjekk at bremsen du vurderer møter kravene du har.

NS EN 12841 - Personlig verneutstyr mot fall fra høyder - Tilkomstteknikksystemer - Justeringsanordning for tau
Denne standarden har tre kategorier som alle er ganske spesifikke. Vi forholder oss derfor kun til A, B og C varianten av denne standarden. 

NS EN 12841/A - Produkter som er godkjent etter denne standarden er stort sett det vi kaller løpebremser. De er godkjent som passive oppfangingssystem, gjerne koblet til det vi kaller sikringstauet. 

NS EN 12841/B -  Produkter godkjent etter denne standarden stort sett det vi kaller tauklemmer. De sklir én vei på tauet, men ikke den andre. Håndklemmer og brystklemmer er typiske produkter innenfor denne standarden.

NS EN 12841/C - Produkter godkjent etter denne standarden er gjerne de vi kaller nedfiringsbremser. 

EN 341/2A - Produkter godkjent etter denne standarden er nedfiringsbremser for redning. Disse skiller seg noen ganger fra vanlige nedfiringsbremser, men ikke alltid. Ofte vil en nedfiringsbrems være godkjent både i henhold til 12841/C og 341/2A, men gjerne med ulike vektbegrensninger. Dette er på grunn av at testkriteriene er ulike.

EN 15151-1 - Produkter godkjent etter denne standarden er fjellklatringsutstyr, eller sportsklatreutstyr. Enkelte nedfiringsbremser kan godkjennes til begge formål og etter begge standarder, derfor tar vi den med her. Taubremser som er godkjent etter denne standarden er faktisk godkjent som taubrems for bruk under ledklatring.

ANSI/ASSE Z359.4 - Dette er en godkjenningsordning for det amerikanske markedet. De fleste produkter faller gjerne inn under både europeisk og amerikanske godkjenninger, derfor listes begge opp.