Semistatiske tau
Når vi snakker om tau for arbeid i høyden er det stort sett semistatiske tau det går i, og dette er en ganske stor kategori. Semistatiske tau for bruk i Europa er godkjent etter standarden NS EN 1981:1998 Personlig verneutstyr mot fall fra høyder - Semistatiske strømpetau.
Det er også en UIAA sertifisering, men den viser i stor grad til at EN 1981:1998 er dekkende.
Semistatiske tau er laget for posisjonering og sikring. Dette er tau folk skal henge i på jobb, bruke til redning eller lage taubaner og lignende for moro.
Dynamiske egenskaper
Kravene til dynamikk er regulert gjennom standarden, men det er litt spillerom. Man kan derfor få myke og stive semistatiske tau. Noen produsenter kaller enkelte tau for “low-stretch”, og signaliserer dermed at tauet strekker seg mindre.
Alle semistatiske tau skal ha mellom 2% og 5% forlengelse ved 50/150kg belastning, og ved et fallfaktor 0,3 skal de gi et fangrykk under 6kN. Les om fallfaktor under Fallsikring og fangliner.
2% forlengelse er et rimelig statisk tau og gir en stabil arbeidsplattform. Det er lurt å velge tau med lite forlengelse ved arbeid på lange tau.
5% forlengelse er ganske mye, og disse tauene vil gi en større følelse av vertikal gynging når man klatrer opp eller firer seg ned på tauet. Disse egner seg bedre når man jobber på kortere tau eller skal bruke tauet til falloppfanging.
Type A og Type B
Standarden definerer to typer tau innenfor samme standard, A og B. Testkravene til de to typene er litt ulike, og generelt kan man si at kravene til et Type B tau er lavere enn et Type A tau. Det betyr i praksis at Type A tau er de mest robuste og brukervennlige. Type B tau er mer sårbare, og vil i kreve at brukeren tar langt større hensyn til tauet. Det er litt mindre prosentandel strømpe på et B tau og de er testet med 80kg last mens Type A tau er testet med 100kg. I tillegg er styrkekravene i ulike konfigurasjoner litt lavere.
I sum fører dette til at Type B tau ofte er lettere og enklere å håndtere, men de gir oss langt mindre margin. De er altså godkjent for bruk på lik linje med et A tau, men det er opp til brukeren å vurdere sikkerheten.
Type A tau er standard-tauene. Det er disse som er i bruk 99,8% av tiden på alle operasjoner der folk jobber i tau offshore, på vindmøller eller reddes i fjellet av NARG.
Polyamid og Polyester
Langt på vei de fleste arbeidstau er laget av polyamid eller polyester, enkelte er laget av en blanding. Polyamid er et fint ord for nylon. Forskjellen på de to materialene høres liten ut hvis man kun tar navnet i betraktning, men praksis er forskjellen betydelig. For eksempel er polyester hydrofobisk og vil ikke ta til seg vann. Polyamid er hygroskopisk, og vil i langt større grad ta til seg vann. Polyester er også et tyngre materiale enn polyamid, og tau som er laget av 100% polyester er merkbart tyngre enn rene polyamid tau.
Så, hva betyr dette for deg?
Polyamid vil trekke seg sammen og bli kortere etter det har vært vått, polyester trekker seg mindre sammen. På blandingstau med polyester strømpe og polyamid kjerne kan dette føre til strømpeforskyvning etter en tørkeprosess. Polyamidtau blir dermed litt kortere (2-5%), litt tykkere og litt stivere etter første gang det har vært vått. Dette gir tauet bedre egenskaper, spesielt ved bruk i taumoped.
Polyester gir litt mer friksjon i taubremsen under bruk, og kan gi en følelse av mer kontroll i visse situasjoner.
Mens polyester tåler syrer, tåler polyamid baser, men ingen av tauene bør utsettes for kjemikalier.
Polyester veier også litt mer enn polyamid, forskjellen merkes best når du sammenligner tau som er 100% polyamid eller 100% polyester.
Diameter
Diameteren på et tau legger store føringer på hva tauet kan brukes til, hvordan det kan brukes og hvordan det er å håndtere. Tykke tau er lettere å håndtere og holde med hendene. Tynnere tau er enklere å pakke og ta med seg, og gir mindre friksjon i systemet. Tauets diameter har påvirkning på kontrollen og marginen man har under nedfiring og ved redning, og det er ikke nødvendigvis slik at det ene alltid er det beste.
En generell regel: Tykkere tau gir mer slitestyrke og margin. Tynnere tau er smidige og lette.
I Europa bruker vi generelt tynnere tau enn i f.eks USA, men det varierer litt avhengig av bransje. De som jobber innen trepleie har andre behov enn de som jobber med tilkomstteknikk, redning eller scenearbeid. Trepleiere bruker ofte tykkere tau, gjerne fra 11mm og oppover, 12,5mm er veldig vanlig. Industriarbeiderne bruker fra 11mm og nedover mot 10mm, men de aller fleste bruker 10,5mm eller 11mm.
10mm tau er det tynneste Type A tauet. I arbeidssammenheng er 10mm tynt, og brukes kun der man har god kontroll på skarpe kanter og steder der tauet kan slites. Man må også ta høyde for at taubremsen takler den lave diameteren, og man bør vite at det fungerer godt under redning dersom det kan bli aktuelt. Folk som er på grotte-ekspedisjoner bruker gjerne 10mm og 9mm tau, ofte også Type B tau, men sørger da for at det ikke er noe som kan skade tauet.
10,5mm tau er den mest vanlige taudiameteren for tilkomstteknikk og arbeid i høyden i Norge. Det er en passe mellomting mellom tynne 10mm og tjukke 11mm tau. 10,5mm tau passer i de aller fleste nedfiringsbremser, og de fleste andre dingser man bruker på tauet vil fungere godt. Man skal riktignok være bevisst på tunge laster, dvs laster opp mot maksen til taubremsene. Det er vanskeligere å kontrollere nedfiringer med tunge laster med 10,5mm tau enn med 11mm. Om du planlegger å ha opp mot maks last i en taubrems kan det være lurt å teste dette godt i forkant av operasjonen.
11mm tauene er bunnsolide. Det høres kanskje rart ut at 11mm er mer så mye mer solid enn 10,5mm, men kjennere så vel som nybegynnere merker stor forskjell. 11mm tau gir en annen følelse i taubremser, og gir bedre kontroll når man henger to personer i én taubrems. Man har langt bedre kontroll på tyngre laster. 11mm tau er også et krav for de fleste taumopeder, noe flere og flere bruker i arbeid.
11,5mm tau brukes gjerne av de som jobber med trepleie. Tykkere tau er vesentlig mer slitesterke, og når man jobber i trærne slites strømpa mer jevnt enn i industrien.Tauet ligger mer mot stammen, mot grener og får mer generell slitasje. Disse tauene har ofte en litt annen strømpeoppbygning enn tynnere tau.
12mm-13mm tau faller raskt inn i samme kategori som 11,5mm tau. De er bare enda mer robuste. De er også mer behagelig å dra i med håndmakt, og fungerer veldig godt med klemknuter. Trepleiere har ofte disse tykkere tauene, og med god grunn.
Lengde
Når du skal velge lengde på tauet er det et par ting som er viktig å tenke på.
-
Det bør være langt nok til å nå fra opphengspunktet og ned til bakken eller et nivå der man kan gå inn eller ut av tauene.
-
Dersom du planlegger redning ovenfra eller på en annen måte hvor du ikke trenger å gå ut til pasienten, må du har tilstrekkelig tau oppe ved taubremsen til å kunne fire den skadde helt ned. Dette kan bety at tauet må være opptil dobbelt så langt som du trenger for jobben.
-
Dersom du skal bygge tauet inn i en talje må du beregne nok tau til å få den løftehøyden du trenger. Hvis du skal løfte 10m med en 3:1 talje må du ha 30m tau. Vil du ha en 4:1 talje på samme løftehøyde må du ha 40m tau. Du må med andre ord multiplisere løftehøyden med utvekslingen, men legg gjerne på et par meter for å kompensere for knuter og lignende.
-
Tau for ledklatring bør være lange nok til at de når opp til det høyeste punktet og helt ned igjen. Dette vil forenkle redning en hel del.
Tau kommer levert i ferdige lengder med 10m intervaller, men 50m og 60m er det vanligste. Ellers leveres tau også på ruller a 100m eller 200m. Enkelte tau kan leveres i lengre lengder slik at man kan kappe til lengden selv. Vi leverer tau opptil 500m, men lagerfører ikke alle typer tau i denne lengden.
Når du deler opp et tau i flere lengder må du huske å merke endene med lengden og serienummeret på tauet. Dette er viktig informasjon for brukeren.
Teknologier
Tau for arbeid er godkjent og sertifisert etter samme standard, kun adskilt av Type A og B. Når vi skal skille de ulike tauene fra hverandre må vi se på hvilket bruk produsenten har laget tauet til, hvordan det er oppbygd og hva slags teknologier som er i tauet.
Siden kravene til dynamikk og styrke er relativt likt mellom tau, og siden disse egenskapene i stor grad ligger i tauets kjerne, kan vi si at kjernen i tau ikke skiller seg så mye fra hverandre. Det eneste er materialet, polyester vs polyamid og antallet kordeller.
Strømpe
Strømpa derimot avgjør mye i forhold til opplevelsen av et tau, og det er i strømpa mye av det teknologiske arbeidet legges ned.
Strømpe av polyester gir mer friksjon enn strømpe av polyamid.
Strømpemengden oppgis i % av tauets diameter, og de ligger generelt mellom 30 og 40% men på tykkere tau (>12mm) kan det være opptil 80%. Jo større andel av tauet strømpa er, desto mer slitesterkt er det.
Strømpekonstruksjonen er også viktig. Det er vanlig å flette tau med 32, 40 eller 48 spoler. Spoler er antallet tråder i strømpa. Desto flere spoler som brukes desto mer plass blir det igjen til kjernen som bestemmer de dynamiske egenskapene. Mange spoler gir et smidig tau som er lett å håndtere, men man mister litt på slitestyrken. De fleste dynamiske tauene til Beal er laget med 48 spoler for å gjøre de smidige og fine, mens de fleste semistatiske er laget med 32. På industrielle tau ønsker man gjerne slitestyrke fremfor smidighet, derfor velger man færre spoler her. Da blir nemlig strømpa litt tykkere.
Unicore
Alle strømpetau består av to deler, strømpe og kjerne. Disse to delene kan bevege seg i forhold til hverandre og kan skape problemer i enkelte tilfeller. Ulike produsenter har løst problemet på ulike måter, og andre anser problemer som så lite at det ikke er nødvendig å gjøre noe med.
Beal har løst det med å en teknologi som heter Unicore. De binder strømpen fast i kjernen ved å bruke et et spesielt lim mellom de to. Dette betyr at strømpekutt ikke fører til at kjernen og strømpen sklir fra hverandre og bidrar derfor til økt sikkerhet.
Flytende tau
Flytende tau slik som Beal Pro Water er utrolig praktisk for folk som jobber med elveredning eller steder hvor man kan komme ned i vannet og ønsker at tauet skal holde seg flytende. Disse tauene har samme sertifisering, og kan brukes på samme måte som andre tau. De vil oppføre seg annerledes enn et vanlig tau siden det er en indre kjerne av neopren.
Redningsspesifikke tau
Enkelte tau er laget spesielt for redning og får egenskaper som passer bra til formålet. Det kan være strømpe av polyester for god friksjon, mer statiske egenskaper for bedre heising eller ha andre spesifikke egenskaper. Reactive tauet til Beal har refleks som del av strømpa, og egner seg veldig bra for redningsoppdrag der det kan bli mørkt og et helikopter trenger å se hvor tauet går.
Aramid
Aramid er et materiale som er svært motstandsdyktig mot kutt, slitasje og temperatur. Når aramid blandes inn i tauets strømpe kan det få unike egenskaper. Beal Hotline her to strømper, én av aramid og én av polyamid, og egner seg veldig godt til arbeid med kjemikalier. Beal Raider har aramid strømpe og er derfor mer motstandsdyktig mot varme.