OPINEL Karbon Stål
Bladet er laget i karbonstål (0,90% karbon), akkurat som alle OPINEL knivene gjennom tidene. Produksjonen av bladet gjennomgår tre steg; først bearbeides det i Tyskland, deretter i Frankrike, til slutt håndslipes det hos OPINEL. Blad med karbonstål er enkelt å slipe opp og med regelmessig vedlikeholdssliping holder bladet seg ekstremt skarpt. Når man bruker kniv med karbonstål på myke materialer som papp, papir og treverk gir det en selvslipende effekt og skjemmer bladet i liten grad. På harde materialer som keramiske plater etc. vil karbonstål skjemmes raskere enn rustfritt stål. Kniver med karbonstål er sensitive mot korrosjon og fuktige miljøer og bladet vil kreve økt vedlikehold for å holde seg "pent". Vi kaller forøvrig en slik rufsete overflate for patina, og en kniv med historie og sjel.
Konvekst bladprofil (svakt buet) i forhold til et rett blad sørger bladet får mindre friksjon på grunn av kortere kontaktflate mellom bladet og materialet som skal kuttes. Bladet trenger derfor mindre kraft for å skjære seg i gjennom materialet som skal kuttes. OPINEL kniven oppleves som trygg og mer effektiv.
Virobloc låssystem sørger for at bladet er låst når kniven er åpen og i bruk, og holder bladet trygt lukket når kniven er foldet sammen . En kniv bestål av fem komponenter; bladet, låshylse, hylse, splint og skaft. Viroblocsystemet baserer seg på at hylsen vris rundt for å oppnå låsingen av bladet. Systemet ble oppfunnet og patentert i 1955 av Marcel Opinel, da uten låsfunksjon, og ble videreutviklet med låsfunksjon og innført på alle knivene i år 2000. Viroblock er enkelt, driftsikkert og dermed genialt.
OPINEL produktene er kjent for et håndtak med godt ergonomisk grep, noe som øker sikkerheten under bruk og er spesielt viktig for deg som bruker kniven mye, spesielt i forbindelse med yrkesbruk (kokk etc.). Formen på håndtaket er uforandret siden 1890.
Måten knivseggen er slipt på er alltid et kompromiss. Er eggen for tynn og smal vil den skjemmes raskere, er den for butt vil den ikke skjære godt nok. Hver eneste OPINEL kniv er håndslipt på 40 grader (20+20).
- Blad i karbonstål
- Ergonomisk grep
- Virobloc låsystem låser bladet under bruk og lagring
- Passer godt for matlaging på tur