Hvor mange ganger har du ikke vært på skitur, stått på en topp og sett innover mot fjellene som ligger bakom? Før du setter kursen ned samme vei som du gikk opp. Sist vår spurte jeg meg selv: Kan jeg ta med meg nok utstyr til å kunne dra på overnattingstur med ok margin, men allikevel ha lett nok sekk til fremdeles å ha det gøy på ski?
Dette er et velkjent konsept for alpinklatrere, og senker man komfortkravet nok kan sekken være svært liten. Min intensjon var imidlertid noe annerledes. Jeg ønsket å bruke skiutstyret jeg bruker til hverdags og jeg ønsket å være på tur, ikke et flerdagers maraton. Siden den gang har jeg prøvd ulike kombinasjoner. Om våren er livet enkelt, det er lange dager og behagelige temperaturer som gjør at du ofte kan sove under åpen himmel med tynn sovepose og lite utstyr. Sist vår hadde jeg noen runder der jeg fikk 2-3dagers oppakning i en 40L sekk og vekten var knapt tyngre enn enn dårlig pakka dagstursekk.
Men hva med å bruke samme tilnærming midtvinters, når det er vesentlig kaldere, og dagene korte? Jeg har aldri vært noen stor planlegger, så istedenfor å bruke timesvis på kjøkkenvekt stakk jeg heller ut på tur for å prøve.
Dette er erfaringene så langt:

Sekk:
40-55L avhengig av være, føre og lengde på tur.
Enkel oppakning 2-3 dager finværscamping uten telt går i en 40 liters sekk.
Telt-basert tur for 4-5 dager i vinterfjellet veier ca 15kg (herunder ca 4kg mat og gass) og om alt skal inni sekken må du fort opp i 50-55L.
Mat:
Mat = vekt.
Tanken har vært å være på tur, ikke på en lang treningsøkt. Alskens e-stoff preparater som gel og barer (som i tillegg er svindyrt) har derfor vært ikke-tema.
Havregrøt til frokost er energifullt, veier lite og et varmt måltid er en god start på dagen.
Lunsj: «Mulepose» (nøtteblanding med masse digg) som man spiser ved ledige stunder er en god måte å kontinuerlig holde energinivået oppe gjennom dagen. Et frysetørra måltid veier mindre, men krever lengre tid og mere gass.
Til middag er det frysetørra mat ala Real turmat. Bytt ut originalemballasjen med en tynn brødpose så tar de mindre plass og vekt i sekken. La imidlertid den første være i original pose; denne sparer du og bruker til å tilberede resten av måltidene. Enklere og lettere tallerken skal du lete lenge etter.
Mat veier fort 500-800g pr dag, og er den vektvariabelen som gjør at denne type turer ofte ikke blir mer enn 4-5 dager.
Brenner:
Komplett gassbrenner veier mindre enn bensin-versjonene og egner seg derfor best i denne sammenheng. Ca 100g gass pr døgn for 2 pers ink snøsmelting. Om du dropper varm lunsj har du nok til ørliten kosefyring i tillegg.
MSR Reactor er perfekt til formålet. Ja, det finnes lettere «vannkokere» der ute, men Reaktor er utrolig effektiv (spesielt om du må smelte snø), og er i tillegg en god varmekilde. Ta gassboksen på innerlomma før du skal bruke den i kulda, og heng brenneren i telttaket så gassboksen holder seg varmere under bruk. På denne måten henger brenneren trygt og opptar ikke gulvplass. Vi har brukt dette oppsettet i minus 20 uten problem.

Overnattingsplass:
Her ligger nøkkelen til hvor tung sekken blir. Om du har mulighet til å bo i snøen (snøhule) slipper du telt-vekt og kan i tillegg velge en tynnere sovepose da en godt bygd snøhule holder en temperatur såvidt på minussida.
Om du velger å ha med telt gjelder det å være kritisk på hvor stor plass du behøver. Telt-vekt varierer stort, og med et svært telt og tungt telt er det bare å glemme å ha det gøy på ski.
Vi har prøvd både enkelt- og dobbeltduks telt fra MSR med god erfaring. Enkeltduk er noe lettere, men du mister ofte muligheten for oppbevaring av utstyr i forteltet.
Velg sovepose etter temperatur. Erfaringsmessig brukes tjukke vinterposer sjeldent, og 2 tynne poser er mer fleksibelt for helårsbruk. Therm-a-rest sine overtrekks-dyner fungerer utmerket som en pose nr 2 når det er kaldt. 2 poser med komfort på et par minus holder deg greit varm i minus 15-20.
Husk en børste slik at du kan få vekk kondens-rim fra telt og sovepose før det smelter og gjør utstyret vått. Skal du være på tur mer enn 2-3dager er du avhengig av å holde alt utstyr tørt.

Rutevalg:
Rundturer er det morsomt og lett å motivere seg for. På denne måten får man oppdaget mest mulig terreng og opplevelsen av eventyr er størst. Om man ønsker god skikjøring krever det imidlertid gode forberedelser da man ofte går opp en helt annen eksponering enn den man skal ned. Bruk god tid på kartet, både på forhånd og underveis. Lag en plan A, og ha alternativer i bakhånd dersom originalplanen ikke lar seg gjennomføre.
God tur!
Morten Christensen
