Dun vs. Syntet
Dun soveposer er fint for deg som ønsker en lett oppakning med lite volum. Therm-a-Rest sine dunsoveposer bruker kun dun med RDS sertifisering (Responsible Down Standard), som er NikWax impregnert. Impregnering av dun forhindrer at det trekker til seg fukt, som gjør at dunet holder seg spenstig slik at isolasjonsevnen fortsatt er tilstede, selv i fuktig klima.
Syntetiske soveposer er som regel rimeligere enn soveposer med dun. De veier også mer og tar litt mer plass i sekken. En stor fordel med soveposer i syntetmateriale er at de er vaskbare uten å miste isolasjonsevnen ved gjentatte vask. Syntetiske soveposer holder også bedre på temperaturen selv når de blir veldig fuktige. Soveposene fra Therm-a-Rest inneholder EraLoft syntetisk isolasjon. Dette er hule fibre som øker varmen samtidig som det minimerer vekten til soveposen. EraLoft er vannavstøtende og gjør at soveposen holder spensten og isolasjonsevnen sammenlignet med mange andre soveposer på markedet.
Glidelås og festepunkter
Alle Therm-a-Rest sine soveposer kommer med glidelås på venstre side av soveposen. Det eneste unntaket er Polar Ranger soveposen som har glidelås på forsiden, og glidelåsåpninger til armene slik at du kan lage frokost i teltet uten å gå ut av soveposen.
Soveposene har festepunkter til dyner og tepper fra Therm-a-Rest slik du kan utvide bruksområdet.
Fordeling av isolasjon
Soveposene til Therm-a-Rest har mer isolasjon på toppen enn på undersiden slik at du får mer isolasjon der du trenger det. Liggeunderlaget ditt skal isolere mot bakken, og når isolasjonen på undersiden av soveposen din blir komprimert av kroppsvekten din vil den miste effekt. For å holde soveposen på plass på liggeunderlaget er det derfor fester for liggeunderlag (SynergyLinks) på undersiden av soveposen.
Temperaturområder
Man har ulik oppfattelse av varme og kulde. Noen personer er varmere, mens andre personer er kaldere. Lange tynne menn er ofte kaldere enn korte kraftige menn. Det samme prinsippet gjelder for kvinner. I tillegg er menn stort sett "varmere" enn kvinner (altså rent mekanisk..).
Temperaturområdene på soveposer er delt inn i tre nivåer og nesten alle produsenter bruker samme merking på produktene. Testkriteriene som brukes er følgende:
-
Komfort: Dette nivået er basert på kvinne på 25 år og 60 kg. Her kan man kunne ligge komfortabelt uten undertøy.
-
Transition: Dette nivået er basert på mann 25 år på 70kg. I praksis bør du ligge med undertøy (trøye og bukse) for å oppnå dette temperaturnivået.
-
Risk: Er for nødbruk og er ikke en temperatur du bør planlegge tur etter. Du overlever, men får en natt du vil huske resten av livet.
Som et eksempel er Therm-a-Rest sine soveposer alltid merket med "Transition Range". Det vil i praksis si at en sovepose som er oppgitt til -6 vil kun være komfortabel med undertøy. Samme sovepose vil være komfortabel uten undertøy i 0 grader.
Passform
Therm-a-Rest soveposene er laget for både kvinner og menn og kommer i tre ulike bredder; W.A.R.M. fit, Performance fit og UltraLight fit.
-
W.A.R.M fit – With Additional Room for Multiple Positions – er den romsligste passformen som gir rom for å sove i mange ulike soveposisjoner.
-
Performance fit er standard passformen som er litt smalere enn W.A.R.M fit passformen
-
UltraLight fit er den smaleste passformen, og finnes på soveposene for de som vil spare volum og vekt. Passformen er smalere fra hofta og nedover.
Om vinteren ønsker man gjerne litt god plass i soveposen, spesielt i fotenden slik at man kan tørke klær, legge varmeflaske etc. Regn derfor 5-10cm ekstra lengde for vinterbruk.