Endelig! Vi klarte det! Det er første gang en slik festival ble arrangert offentlig i Norge.
Et par uker før fikk en gjeng alpinister en idé. De snakket sammen:
«Det blir spennende, mange kunne komme sammen, hilse på hverandre, bli kjent med klatreteknikker og med moderne utstyr» - sa en av dem.
«Hmm, hva med å konkurrere, dette kan være ekstra motiverende for deltakerne» - la den andre til.
Et forslag om å arrangere et møte / liksom kompis-konkurranse kom på en klatreøkt, en kald ettermiddag i januar. De var ute og klatret på en klippe. De hadde isøkser og stegjern på seg, selv om det var lite is der. Teknikken de brukte kom opprinnelig fra is og vinterklatring i fjell. Som i tilfelle med sommerklatring, utviklet det seg raskt disipliner som reduserte klatringen til mikroskalaen – klippeklatring – enten det var for trening og opplæring, eller andre praktiske årsaker. Det samme skjedde med vinterklatring, der den faktisk fungerer som en egen disiplin - drytooling.
Det siste tiåret har det vært observert en stor vekst av amatører på denne typen klatring, samt flere klatrere på et virkelig høyt nivå.
I verden har det i to tiår blitt arrangert drytooling konkurranser (World Ice Cup, European Ice Cup), mange land gjennomfører regelmessig nasjonale konkurranser i denne disiplinen. Drytooling har en sjanse til å bli en av vinter-OL-disiplinene, noe UIAA prøver å gjøre.
I denne sesongen var det gjort mye på den skjulte klippen Mullaveggen i Heggedal. Et par gamle prosjekter ble gått og fem nye ruter ble etablert. I tillegg fikk de eksisterende rutene toppanker. Til sammen var det klare ti ruter som kan ledes på bolter, og sju av de hadde ikke vært klatret før (bortsett fra førstebestigninger). Dette var nok en god grunn til en slikt event. Et mål var å lansere drytooling, presentere de nye rutene og samle folk som faktisk er interessert i dette. Samtidig presentere utstyr som man bruker i nåtiden.
På lørdag 5. februar, ble kompis-konkurransen i drytooling arrangert. Den foregikk på den nylig oppdatert Mullaveggen i Heggedal. Arrangørene fikk støtte fra sine partnere: Norsk TindeKlubb, Kolsås klatreklubb og Drammen klatreklubb. Hovedsponsor – Varri med varemerket CAMP - stilte med flotte premier og prøveutstyr.
På stedet var rundt 25-30 personer. Noen av de kom bare for å være publikum, men de ble inspirert. De tok isøkser og stegjern som lå tilgjengelig- prøveutstyr levert fra Varri, og forsøkte å klatre veggen.
Det var en fin stemning og alle hadde det gøy. Det påpeker at det trengs sånne arrangementer. Forhåpentligvis blir det flere anledninger til det - tenker arrangørene.
Klatrerne konkurrerte i to kategorier: led og topptau. De kjempet veldig heftig for å komme høyt i tabellen etter kvalifikasjoner.
Finalen var enorm spektakulære og selve presentasjoner imponerende for mange.
På podium befant seg, i kategori topptau:
1. Oda Jørgensen
2. Lars Wegge
3. David Engeland
I kategori led:
1. Marcin Młocek
2. Michał Jaszczyk
Gratulerer til vinnerne og mange takk til alle deltakerne.
Vi håper at den lille innsatsen skal være inspirerende for drytooling miljøet i Norge.
Sist med ikke minst: Tusen takk til vår sponsor Varri for de flotte premiene til vinnere: Cassin x-dream isøkser, Cassin rocket isskruer, Camp storm hjelmer, Camp t-skjorter, Camp luer og Camp pannebånd.
Takk til våre partnere: NTK, Kolsås klatreklubb og Drammen klatreklubb.
Tomasz Kujawski