KONTAKT OSS

INFORMASJON

OM VARRI

KATALOGER

SIKKERHETSMELDINGER

PETZL ADVARSEL / 24 APRIL 2013

PETZL ZIGZAG

Tilbakekalling av produkt. Petzl Zigzag mekanisk prusik for trepleiere.

Sammendrag av fakta

Fredag 12. april 2012 ble vi informert om en fallulykke ved et treningssenter i Tyskland. Fallet skjedde på grunn av et brudd i tilkoblingshullet som er ment for tauenden. I etterkant er vi blitt informert om ytterligere én identisk hendelse. Dette skjedde på grunn av at den øvre karabineren ble belastet skråstilt i vektarmposisjon. Petzl tror at dette kan skje utilsiktet ved normal bruk, med potensiale for alvorlig personskade eller død.

 

Videre bruk av Zigzag medfører risiko for alvorlig personskade eller død. Vi er fullt klar over de problemene dette forårsaker og vi beklager ulempene det medfører. Vi takker for din forståelse! En ny versjon av Zigzag er under utvikling og vil bli tilgjengelig i januar 2014.

 

Handlingsplan

 • Petzl har besluttet å tilbakekalle Zigzag.

 

Som et sikkerhetstiltak ber vi nå om at du:

 • Umiddelbart slutter å bruke Zigzag.

 • Returnerer Zigzag sammen med kjøpskvitteringen til Petzl distributøren i ditt land. (Kostnadene dekkes av Petzl)

 

Du kan velge ett av følgende alternativer:

 • Beløp tilgode for bruk på andre Petzl-produkter.

 

 • Refusjon av hele beløpet.

 

Hvorfor tilbakekalles Zigzag?

Fredag 12. april 2012 ble vi informert om en fallulykke i Tyskland. Ifølge den skadde selv, skjedde fallet på grunn av et brudd i det tilkoblingshullet som er ment for tauenden på Zigzag. Petzl sine undersøkelser og tester viser at denne feilen skjedde på grunn av en skråstilt karabiner som ikke ble belastet i lengderetningen, slik som den skulle. Selv om hver enkelt bruker har ansvar for at koblingsstykker og karabinere har korrekt posisjon, tror vi at dette er noe som kan skje utilsiktet ved normal bruk.

Dersom systemet belastes utilsiktet når karabineren har denne posisjonen, kan det føre til brudd i det tilkoblingshullet som er ment for tauenden, noe som potensielt kan føre til alvorlig personskade eller død. Den 23. april 2013 ble vi informert om ytterligere én identisk hendelse, uten alvorlige konsekvenser. Da videre bruk av Zigzag medfører risiko for alvorlig personskade eller død, har Petzl besluttet å tilbakekalle Zigzag fra markedet.

 

Er min Zigzag berørt av denne tilbakekallingen?

Ja. Alle Zigzag på markedet trekkes tilbake. Alle produkt med serienummer opp til 13108****** berøres av tilbakekallingen.

 

Har det vært andre hendelser med Zigzag?

Så vidt vi vet har det ikke vært andre hendelser enn de to som er beskrevet her.

 

Hvordan er tilstanden til den skadde personen?

Personen ble innlagt på sykehus i to dager og er nå hjemme igjen. Vi ønsker ham rask og god bedring!

 

Hva har dere gjort med disse problemene?

 • Den 15. april 2013 publiserte vi sikkerhetsinformasjon for å informere om ulykken i Tyskland og for å gi anbefalinger for videre bruk av produktet.

 • Fire dager senere  etter 19. april informerte vi om hva som forårsaket ulykken og ba om at brukere sluttet å bruke Zigzag. På samme tid stoppet vi produksjon og salg av produktet.

 

 • Den 24. april 2013 publiserte vi en tilbakekalling av alle Zigzag.

 • Samtidig jobber vi nå med å utvikle en ny versjon av Zigzag som vil komme på markedet i januar 2014.

 

Hvordan vil de som har kjøpt en Zigzag bli kompensert?

 • Beløp tilgode for bruk på andre Petzl-produkter.

 

 • Refusjon av hele kjøpsbeløpet.

 

Hvordan får jeg refundert kostnadene?

Petzl-distributøren i ditt land vil refundere kjøpsprisen av Zigzag til deg. Vi må ha en kopi av kjøpskvitteringen for at du skal få refundert beløpet.

 

Jeg vil heller ha beløpet tilgode. Hvordan fungerer dette?

Når vi har mottatt din Zigzag og kjøpskvitteringen får du en kvittering for dette. Du kan velge Petzl-produkter fra katalogen som samsvarer med kjøpsprisen på Zigzag pluss 30 % (frakt inkludert). Kontakt kundeservice hos Petzl- distributøren i ditt land for mer informasjon om retur av Zigzag.

 

Jeg finner ikke kjøpskvitteringen. Hva gjør jeg?

Kontakt kundeservice hos Petzl-distributøren i ditt land for mer informasjon om retur av Zigzag.

 

Hvor skal jeg sende min Zigzag?

Kontakt kundeservice hos Petzl-distributøren i ditt land for mer informasjon om retur av Zigzag.

 

Betaler Petzl frakten?

Ja. Petzl dekker alle kostnader i forbindelse med denne tilbakekallingen. Kontakt kundeservice hos Petzl-distributøren i ditt land for mer informasjon om retur av Zigzag.

 

Når vil en erstatning komme på markedet?

Vi jobber vi nå med å utvikle en ny versjon som kommer på markedet i januar 2014.

 

Kan jeg beholde Zigzag og/eller modifisere den med ekstra sikring av tilkoblingshullet eller riktig posisjon av koblingsstykket?

Nei. det er svært viktig at du stopper å bruke Zigzag og returnerer den umiddelbart. Det eksisterende koblingsstykket er spesielt tilpasset Zigzag og vi kan ikke garantere at den øverste karabineren holder den posisjonen den skal. Ikke endre Zigzag på noen måte. Vær vennlig å følge våre tilbakekallingsprosedyrer.

 

Varri AS er distributør for Petzl i Norge, kontakt oss ved spørsmål.